Hjem / Om os / Nyheder / Spørgsmål, du altid skal stille i forbindelse med lysprojekter på skoler

Spørgsmål, du altid skal stille i forbindelse med lysprojekter på skoler

Feb 24, 2021

Fra klasselokaler til toiletter – og fra korridorer til kantiner: Her er de vigtigste ting, du skal have styr på:

Thorn_Schools-Out_Banner_Article-10Questions_310x310px.jpg

1. Hvilke standarder er gældende?

Den primære EU-standard til indendørs arbejdsbelysning er EN 12464-1. Den omfatter bl.a. de anbefalede lysniveauer og grænser for ubehagsblænding for forskellige områder og aktiviteter. Foruden denne standard tager vi også udgangspunkt i anbefalingerne i Lys & Rum samt de gældende krav fra Arbejdstilsynet.

2. Hvordan kan man udnytte det naturlige lys bedst muligt?

Naturligt lys er simpelthen fantastisk – og så er det gratis. Skolerne bør satse på at bruge naturligt lys som den primære lyskilde og sørge for, at det fungerer optimalt sammen med det kunstige lys. Dagslys er ikke bare gratis – det styrker også komforten og koncentrationen blandt personerne og giver dem en god tilknytning til verden udenfor. Brugen af enkle lysstyringssystemer – herunder automatisk dæmpning – er med til at spare på energien, når dagslyset er på et tilstrækkeligt niveau, hvilket også sikrer et optimalt læringsmiljø.

“Tag altid højde for, hvordan armaturer og lysstyring kan opfylde behovet i de enkelte rum”

3. Hvordan anvendes de enkelte rum?

Når det kommer til belysning på skoler, kan du muligvis blive bedt om at levere løsninger, der passer til alle skolens områder, dvs. både klasselokaler, toiletter, almene rum og auditorier. Disse områder stiller alle vidt forskellige krav i forhold til læring, udseende, sikkerhed og andre forhold. Nogle rum har behov for større fleksibilitet, f.eks. klasselokaler, som skal kunne indrettes til gruppearbejde eller præsentationer – eller aulaer, som skal kunne danne rammen om mange forskellige arrangementer og events. Du skal derfor altid tage højde for, hvordan armaturer og lysstyring kan opfylde behovet i hvert enkelt rum.

4. Hvilke egenskaber har lofterne?

Lofternes højde og type vil være en afgørende faktor for samtlige lysinstallationer. I områder med høje lofter er der mulighed for at bruge pendelarmaturer som Thorns Punch, som er med til at skabe balance mellem direkte og diffust lys. I andre områder er der måske behov for overflademonterede eller indbyggede armaturer.

“Den rigtige belysning på en skole handler ikke kun om at kunne se skrivebordet og papiret – det handler om at se hinanden”

 

5. Vil ansigtsmodelleringen være tilstrækkelig?

Den rigtige belysning på en skole handler ikke kun om at kunne se skrivebordet og papiret – det handler om at se hinanden. God kommunikation afhænger i høj grad af en god ansigtsmodellering, hvilket kan opnås ved at skabe den perfekte balance mellem diffust og retningsbestemt lys. Hvis lyset er for retningsbestemt, bliver skyggerne for hårde – men hvis lyset er for diffust, vil rummet føles ”farveløst”, og ansigtsmodelleringen vil ikke være tydelig nok. Modelleringsindekset defineres af forholdet mellem den cylindriske belysning og den horisontale belysning i hovedhøjde. Et forhold på > 0,3 og < 0,6 (eller nærmere 0,5 for undervisningsområder) vil sikre en passende modellering.

6. Hvordan kan energiforbruget holdes på et minimum?

Hvor stort et energiforbrug vil din belysningsløsning have? LED-lyskilder af høj kvalitet har en meget høj effektivitet, hvilket er med til at holde levetidsomkostningerne nede. Thorns LED-armaturer har en lang levetid og kræver minimal vedligeholdelse. En passende anvendelse af lysstyringssystemer medvirker til et endnu lavere energiforbrug, hvilket reducerer både omkostninger og CO2-udledning (se spørgsmål 7).

7. Hvordan kan man styre lyset?

Uanset om det er i et klasselokale, i en korridor eller i et auditorium, så kan et lysstyringssystem sikre en situationstilpasset belysningsløsning, så det bliver både fleksibelt og effektivt. Med Thorns basicDIM Wireless kan du tilføje lysstyringssystemer uden at skulle etablere ny kabling, og belysningen kan enten styres fra en mobil, iPad eller via et vægpanel.

“Lysprodukter af høj kvalitet – bygger på fremtiden”

 

8. Vil folk kunne se godt nok, så de hurtigt kan finde ud i nødsituationer?

Ligesom andre bygninger er skoler lovmæssigt forpligtet til at have nødbelysning og sørge for, at den afprøves og vedligeholdes regelmæssigt. Uanset om nødbelysningens funktion er integreret i standardarmaturer eller styres via særskilte nødlysarmaturer, skal den designes, så personer i området hurtigt og sikkert kan finde ud af bygningen i tilfælde af strømsvigt. Den bedste nødbelysning sikrer en lang levetid, maksimal fleksibilitet, høj effektivitet med den nyeste LED-teknologi samt tidsbesparelse pga. nem installation og vedligeholdelse.

← Tilbage til oversigt