Hjem / Projekter / Case Studies / Vej & tunnel / Troja-broen, Tjekkiet

Troja-broen, Tjekkiet

Produkter

 • Troja Bridge, Czech Republic
 • Troja Bridge, Czech Republic
 • Troja Bridge, Czech Republic
 • Lyskilde

  Lyskilde

  Hvor effektivt en lyskilde omdanner elektricitet til lys (lm/W).

 • Forkobling

  Forkobling

  Kontrollerer spændingen til lyskilden (energieffektivitetsindekset EEI).

 • Lysfordeling

  Lysfordeling

  Orus' specifikke lysfordeling minimerer lystabet i området mellem armatur og vej. Dette er særligt værdifuldt på broer, hvor vådt vejr (regn, tåge…) kan dæmpe lyset dramatisk ved højt monterede armaturer.

 • Systemeffektivitet

  Systemeffektivitet

  Den kvalitative kombination af optisk og termisk kontrol i armaturet (armatur lm/W).

 • Bevægelse

  Bevægelse

  Lyset tænder og slukker automatisk afhængig af om der er bevægelse i rummet.

 • Dagslys

  Dagslys

  Tilpasning af det kunstige lys baseret på tilgængeligt dagslysindfald.

 • Konstantlys

  Konstantlys

  Funktion som dæmper det initiale lysniveau og dermed giver et ensartet belysningsniveau i vedligeholdelsesperioden.

 • Scener

  Scener

  Gør det muligt at indstille lysscener og tilpasse belysningen forskellige brugssituationer.

 • Tidsstyring

  Tidsstyring

  En automatisk afbryder kan indstilles til at slukke alt lys i definerede faste tidsintervaller.

 • Opgavebelysning

  Opgavebelysning

  Hvert enkelt armatur i planen har en specifik opgave og et specifikt område. Dette maksimerer effektiviteten ved ikke at sprede lyset over for mange opgaver og områder, hvilket ville medføre overbelysning og lysspild.

 • Lyszoner

  Lyszoner

  Belysningen opdeles i zoner, der afhænger af bevægelsesmønstre og/eller dagslysindfald.

 • Vedligeholdelsesplan

  Vedligeholdelsesplan

  Vedligeholdelse skal udføres i forhold til produktets alder, ydeevne og det omgivende miljø.

 • Lysspild

  Lysspild

  Placeringen af E/Fact-armaturerne i buerne med nøjagtig strålekontrol og lavt monterede Orus-armaturer maksimerer det nyttige lys ved at minimere lysspildet. Fraværet af lysspild ses ved at floden ligger i mørke på begge sider af broen.

 • Refleksion

  Refleksion

  Lyset reflekteres fra overfladerne i rummet.

 • Visuel energimåling

  Visuel energimåling

  Den øgede energibevidsthed kan hurtigt aflæses i det aktuelle energiforbrug.

Den nyåbnede Troja-bro bliver en stor attraktion i Prag i Tjekkiet. Den imponerer både turister og indbyggere som den eneste bro over Moldau uden bropiller. Dens unikke buekonstruktion er 200 m lang og rummer dobbelte sporvognsskinner og fire baner til køretøjer, fodgængere og cyklister. Broen er flot om dagen, og kommer til live om natten, hvor virkningen af den omhyggeligt designede belysning rigtig kommer til sin ret.

Belysningsformål

Designerne fra Studio Koutský Architekti forstod ved udtænkningen af projektet, at lyset og belysningen af broen ville spille en vigtig rolle for konstruktionens generelle udseende og virkning. I sin søgning efter den perfekte belysningsløsning samarbejdede arkitekten Kárbt med Walter Jagsch, der er belysningsdesigner hos Thorn Lighting, om at udvikle et belysningsdesign, der kunne komplementere den snørklede wirekonstruktion.

Belysningsløsning

Det blev besluttet at skabe en dramatisk virkning ved simpelthen at anvende fire farvetemperaturer i belysningsdesignet, fra den varmeste hvide farve i buens top til den koldeste ved belysningen af brokonstruktionens lavere områder. I brobuerne er der monteret nedfældede E/Fact-projektører (2000 K) i jordmonterede bokse. I kombination med de belyste bro
ophæng skaber de et uforglemmeligt syn. Med den lave kontakttemperatur og sin præcisionsoptik belyser E/Fact også sporvognsskinnerne. Det var udfordrende at finde en løsning, hvor produkterne var monteret sikkert, men stadig gav adgang til service, men Thorn samarbejdede med arkitekterne om at finde en enkel løsning.

Orus-armaturerne blev valgt til belysning af vej og fortov. En 3000 K farvetemperatur skaber en synlig kontrast til belysningen af buen. Orus' lave monteringshøjde på 0,9 m er diskret og sikrer, at belysningen integreres i landskabet uden at påvirke broens konstruktionsmæssige design.

På grund af den unikke Flat Beam®-teknologi giver Orus en præcis lysfordeling, der giver et behageligt lys for bilisterne og ikke blænder dem, der bruger vejen. Samtidig belyser den vejbanerne, fortov og cykelsti. Med henblik på let adgang er Orus-armaturerne placeret i hængslede bokse, der skjuler ledningsføringen sikkert.

I gelænderne er der monteret E/Fact LED (5700 K) både som dekorativ belysning og for at belyse fortovene. Armaturerne er placeret med en indbyrdes afstand på 1 m, så de samtidig kan belyse sideafskærmningen og skabe et unikt design med broens karakteristiske silhuet.

Forneden på broen er der på begge sider monteret Contrast R-projektører med blændfri optik. Deres kølige, hvide lys med en farvetemperatur på 5500 K udgør belysningsløsningens køligste element. Brodækket belyses visuelt nedefra, så der skabes en optisk illusion om en bro, der svæver over floden.

Resultater og fordele

Det samlede resultat er smukt, og indtrykket forbedres af reflektioner og spejling i Moldau-floden. Brugen af højpræcisionsoptik og lavenergiarmaturer sikrer denne smukke belysningsinstallations bæredygtighed. Arkitekt Kábrt forklarer: "Vi ser allerede besøgende, der forsøger at finde de perfekte vinkler til at tage billeder af dette nye landemærke; belysningen bringer denne smukke konstruktion til live."

De vigtigste fakta

• En blanding af farvetemperaturer fra 2000 - 5700 K blev brugt til at skabe en dramatisk belysningsvirkning
• Blandt produkterne er Orus, E/Fact, E/Fact LED og Contrast R
• Troja-broen er den eneste bro over Moldau uden bropiller