Hjem / Om os / Nyheder / BELYSNING TIL DEN MODERNE SKOLE

BELYSNING TIL DEN MODERNE SKOLE

  • TLG_PNCH_P_PENDEL.tif.png
  • 55cb19d3d4b65a2fa7a75911f816135d-intermediate-dim530x-pageNone-cropNone.png
  • TL_2103_NA_ICO_GRA_Luminance_contrast_suspended.tif.png
Mar 01, 2021

I dag skal et moderne læringsmiljø være fleksibelt og tilpasset den moderne teknologi. Derudover skal det kunne engagere eleverne, understøtte lærerne og selvfølgelig også gerne medføre et lavere energiforbrug.

Men hvad kan man gøre for at forbedre de nuværende skoler og universiteter? Og hvordan kan en opdatering af belysningen skabe en bedre oplevelse for alle, samtidig med at vi kan passe på miljøet – og så alligevel spare penge?

En ansvarsfuld holdning til miljøet

Hos Thorn har vi en meget ansvarsfuld holdning til miljøet. Det kommer ikke kun til udtryk i vores materialer og produktionsprocesser, men også i de belysningsløsninger, vi skaber. Med teknisk innovative og intelligente styringssystemer hjælper vi vores kunder med at optimere deres energiforbrug.

 

Den bedste komfort i klasseværelset

Det er ikke alle faciliteter, der har moderne armaturer – og en ældre, ineffektiv og uegnet belysning kan have en meget negativ indvirkning på læringsmiljøet. Men ved at opgradere til moderne LED-armaturer kombineret med et smart styringssystem og sensorer kan du både forbedre din omkostningseffektivitet og reducere miljøbelastningen – og ikke mindst skabe de bedste forudsætninger for et godt læringsmiljø.

I udviklingen af et renoveringsprojekt eller et helt nyt projekt er det vigtigt at planlægge belysningen, så blænding kan undgås. Dette gøres ved at vælge de rigtige armaturer og den rette placering. Formålet er at forbedre den visuelle komfort for både elever og personale.

Pendelarmaturer giver mulighed for, at lyset kan rettes mod loftet, hvilket giver en reflekteret almen belysning i modsætning til indbyggede løsninger som f.eks. LED-paneler. En indbygget belysningsløsning giver en høj kontrast mellem den lysende overflade i armaturet og det ubelyste område, så loftet bliver mørkt.

Ved en belysningsløsning med pendelarmaturer vil det vertikale lys helt naturligt fylde mere. For at sikre en endnu bedre synspræstation kan du med fordel udvide belysningsløsningen med asymmetriske downlights til belysning af vægge, og dermed kan du udjævne kontrastforskellene endnu mere.

Fokus på kontraster

Rent teknisk taler man om at tilstræbe et forhold mellem loftet og den lysende overflade i armaturet på 1:10. Dette kan opnås ved at anvende et pendelarmatur med en tilstrækkelig mængde oplys og en bred lysfordeling på oplyset. Hvis belysningsløsningen kun består af et indbygget armatur, er kontrastforholdet mellem loftet og den lysende overflade i armaturet nærmere på 1:100.

Armaturer, som forårsager blænding, er i modstrid med Arbejdstilsynets forskrifter (AFS 2009:2).
I § 11 står der, at ”blænding skal undgås i så stort omfang som muligt” for at sikre gode arbejdsforhold for både personale og arbejdsgivere.

 

En fleksibel løsning med Punch

Punch fra Thorn er et fremragende valg til en lang række renoveringsprojekter og anvendelsesområder. Takket være den specielle lameloptik indstilles lyset i arbejdsområderne på en yderst effektiv måde og med en perfekt blændingskontrol. Det direkte lys kombineres med indirekte lys for at skabe et behageligt lysmiljø. I Punch-serien findes også et whiteboard-armatur med asymmetrisk lysfordeling. Samtlige Punch-armaturer fås med DALI i standardsortimentet.

← Tilbage til oversigt